The bare necessities

Idag tänkte jag prata om kultur och faktiskt för en gångs skull ta upp lite om ADHD dessutom

Jag har läst lite de senaste dagarna om folk som pluggat konst och gjort arbeten som hållit sig utanför lagens gränser.
Jag tänker inte prata etik och moral i grafittikulturen. Jag kan nöja mig med att säga att bara för att det är olagligt gör det inte mindre till konst och bara för att det är konst gör det inte mindre fel.
Istället vill jag prata om den obehagliga magkänslan jag får när jag läser sådana artiklar och komentarerna runt dem.
Återigen handlar det inte om att förkasta olagligheterna i det, det är en annan debatt, utan den där magkänslan av att människors tankar och åsikter kan leda till konsekvenser vi inte är beredda på.
Det var inte fören jag läste i ett forum på internett som jag kom på vad det handlade om:
Folk slänger utan vidare ur sig komentarer som "stäng ned skiten" och "jag vill inte att mina skattepengar skall gå till sånt" och med sittande regering så ökar ständigt risken för att de som skriver sådant ska få sin vilja igenom.
Det är väl inget fel med det? Eller? Vi ska väl inte betala för grafitti eller något som man inte med bästa vilja i värden kan kalla för konst?
Jo, det är precis vad vi skall. Den dåliga konsten, de misslyckade projekten och utsvävningarna utanför lagen är biprodukter av någonting mycket nödvändigt. Det är något som gör Sverige till Sverige. Det faktum att alla i Sverige, oavsett bakgrund och ekonomisk suport, (nåväl, alla är kanske en överdrift,) har en möjlighet att uppleva och utöva konst utan att riskera att behöva bo på gatan är något som är så mycket viktigare än vad många tror.
Jag tror inte att jag hade klarat av gymnasiet i någon annan linje än Teater, den var nödvändig för att jag skulle gå upp på morgonen. Likaså var en viktig del av min fritid kulturföreningen TEA som jag drev tillsammans med mina vänner. Vi anordnade Poetry-Slams, föreställningar och vi anordnade till och med en festival.
Hade det inte varit för att vi fick möjligheten att åka på UKD hade föreningan aldrig skapats och hade det inte varit för bidragen vi fått hade vi inte lyckats göra någonting. Istället har vi kunnat erbjuda poesi, musik och teater till folk i Karlskrona till ett pris som alla hade råd med och vi själva har haft ofantligt kul/ett jävla helvete med alltihopa.
Att säga att sådanthär är bortslösade skattepengar är antingen idioti eller okunnighet. Att stimulera kulturen är att stimulera människan och i det långa loppet så är det sådant här som föder de stora ledarna och tänkarna.
Det antika Greklands storhet kom av att man lät kulturen frodas och samma princi gäller idag.

Särskillt viktigt är det för oss med ADD/ADHD. Under fel förhållanden är vi ofokuserade drönare som inte vet vad vi skall göra av våra liv men i en stimulerande miljö vaknar ADHD-barnet upp och utnytjar sin fulla potential.
Dagens tips till ADHD-föräldrar: Istället för att sätta ditt barn på mediciner som tar bort det unika med honom/henne, skicka honom/henne till UKD eller motsvarande och låt den kreativa sidan utvecklas.

Kommentarer
Postat av: Lizzy

WORD! den fria konsten/kulturen är i princip grundläggande för det fria samhället - men sen måste varje konstnär vara beredd att ta konsekvenserna när de överskrider gränser. (men för min del hade gärna nån trevlig VD kunnat betala vad som nu ska betalas med en av sina bonusar...)

2009-02-17 @ 22:14:43
Postat av: may be

Kultur är samhällets vagga!

2009-05-05 @ 16:12:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0